generatia rebela

Generatia rebela – angajatii rebeli

Actul I:

Isi face temele in 15 minute, citeste lectia intre doua postari pe facebook, contrazice profesorii, se plictiseste in ore si butoneaza telefonul, se revolta impotriva sistemului si a regulilor.  Negociaza la sange orice este relevant visului sau. Persevereaza enervant atunci cand crede in scopul propus. Limbajul lui este plin de englezisme tehnice care suna ciudat in lumea noastra traditionala. Codul de prescurtari neomologate de pe mesagerie ne face sa nu intelegem 50% din ceea ce ne comunica.

Este numit inadaptat, obraznic, dezinteresat…Nu corespunde sistemului, regulilor si limitelor impuse…sparge mituri si stereotipuri, crede in altceva si in altcineva decat ne dorim noi, are visele lui, ciudate si neintelese , se indreapta spre o alta lume, pe care noi inca nu am reusit sa o construim…noi, generatia adulta de azi.

Are timpul de reactie mult mai scurt la orice inseamna tehnologie, se adapteaza rapid la schimbari si creste informational ca Fat Frumos…

El este adolescentul  de langa noi, in esenta Rebel, el  a pasit deja intr-un viitor care ne exclude.

Ne exclude pentru ca noi singuri ne-am intepenit in prezent, desi proferam declarativ schimbarea: sistemul trebuie schimbat, regulile nu mai functioneaza, procedurile sunt depasite…dar nu facem nimic. Doar declaram. Declaram de cel putin doua decenii…Declaratii lungi…

Actul II:

Noua ordine de zi: Angajatorul este mijloc, Angajatul este scop.

Angajatorul este” masina de lux, limuzina” care isi duce pretiosul pasager – angajatul Rebel, spre destinatia finala alesa de el. Daca limuzina, intepenita, greoaie si conservatoare nu face fata exigentelor lui, Angajatul Rebel o abandoneaza fara remuscari pentru un Subaru Forestier …

Altfel spus, daca angajatorul nu isi accepta ipostaza de „mijloc”, va pierde, isi asuma din start rolul de pepiniera… Pentru ca Angajatul Rebel alege doar ceea ce foloseste visului sau, nevoii lui de viteza, de scurt-circuitare a etapelor, de libertate a alegerilor si de nonconformism…Isi urmeaza  visul cu mai multa tenacitate decat banuim si este loial doar lui.

Daca Angajatorul va reusi sa-i faca sederea cat mai lunga, va avea de castigat, pentru ca Angajatul Rebel va straluci si va angrena cu sine si „mijlocul”, ii va da din viteza, eficienta si stralucirea sa.

Angajatul Rebel de maine este Adolescentul Rebel de azi.

Suntem pregatiti pentru el?

Incercam sa-i fim parinti si adesea esuam. Din fericire nu ne abandoneaza pentru ca am sadit in el valorile esentiale.

Incercam sa-i fim Angajatori si adesea ne abandoneaza. Nu am sadit nimic in el, nu crede in noi si suntem prea lenti…conservatori…intepeniti  in sistem, reguli si proceduri. Ii taiem aripile. El nu va plati acest pret si va alege alt „mijloc”, care are loc pentru aripile si zborul lui. Va straluci in alta parte.

Este timpul sa ne trezim.

Angajatori din toata lumea, treziti-va!

Scuturati-va de paradigmele trecutului, resetati-va sistemul si aerisiti „incaperea”. Angajatul Rebel al viitorului are nevoie de libertate, de spatiu  pentru  creatie si zbor. Zborul lui.

Fiti permisivi, flexibili si toleranti:

  • oferiti-i posibilitatea sa-si stabileasca singur orarul, programul de lucru
  • aratati-i disponibilitate, fiti receptivi, deschisi la ideile lui, chiar daca anticipeaza departe
  • nu insistati sa faca pasii consacrati, procedurati, el ii va „arde” oricum

Fiti atractivi, simpli si onesti:

  • apreciati-l, recunoasteti-i valoarea ori de cate ori este posibil
  • declinati-va competenta daca este cazul
  • gasiti-i „calcaiul lui Ahile” si motivati-l
  • sustineti-l logistic, declarati-va limitele onest – va trece in „barca” voastra si le va accepta, va pune umarul ca sa porneasca lucrurile

Invatati sa reactionati rapid, sa va intineriti abordarea ca sa puteti tine pasul cu Angajatii Rebeli.

Ei oricum vor schimba lumea. De ce sa ne prinda nepregatiti, avand cauciucurile uzate fizic si moral?

Articol scris de Sonia Zaharie Filip